Take our 2021 This Week Unpacked quiz

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp

It’s the end of December and you’ve been reading This Week Unpacked every week, but how closely were you reading and how much do you remember? Take our 2021 This Week Unpacked quiz to find out.

In 2022, we’ll continue to break down the news each week with nuance and complexity so you can stay informed, expand your knowledge and see a full range of perspectives on every issue. Happy new year and we’ll see you next week!

  1. Who was released from an American prison in January 2021 after 30 years for spying for Israel?
    • A) Ron Arad
    • B) Gilad Shalit
    • C) Jonathan Pollard
    • D) Mosab Hassan Yousef

  2. In June 2021, the Jewish Agency for Israel named a new emissary from which minority Israeli community? 
    • A) Christian
    • B) Armenian
    • C) Circassian
    • D) Druze

  3. Which of the following Israeli politicians are not the leaders of their political party? 
    • A) Mansour Abbas
    • B) Ayelet Shaked
    • C) Avigdor Lieberman
    • D) Merav Michaeli

  4. This past Lag B’Omer, a major tragedy took place at which pilgrimage site? 
    • A) Meron
    • B) Tzfat
    • C) Jerusalem
    • D) Golan

  5. Of the eight parties in Israel’s current ruling coalition, which party has the most seats in the Knesset?
    • A) Yesh Atid
    • B) Yamina
    • C) Meretz
    • D) Yisrael Beiteinu

  6. This past year marked 30 years since which operation to airlift Ethiopian Jews to Israel? 
    • A) Operation Moses
    • B) Operation Magic Carpet
    • C) Operation Solomon
    • D) Operation Kanfei Nesharim

  7. Which Jerusalem neighborhood became a household name around the world during May of 2021? 
    • A) Issawiya
    • B) Ramat Shlomo
    • C) Shuafat
    • D) Sheikh Jarrah

  8. Which of the following sites is NOT part of the Temple Mount? 
    • A) The Western Wall
    • B) King David’s tomb
    • C) Al-Aqsa Mosque
    • D) Dome of the Rock

  9. In September 2021, 300 citizens of this Middle Eastern country publicly called for peace with Israel. 
    • A) Iran
    • B) Saudi Arabia
    • C) Iraq
    • D) Bahrain

  10. In November 2021, the Israeli government agreed to expedite the immigration of 5,000 members of this community to Israel. 
    • A) Falash Mura 
    • B) Beta Israel
    • C) Ethiopian Christians
    • D) Jews in Afghanistan

  11. In October 2021, Prime Minister Naftali Bennett announced that Israel had recently completed a mission to find new information about this Israeli soldier who has been missing since 1986. 
    • A) Ron Arad
    • B) Gilad Shalit
    • C) Zachary Baumel
    • D) Yehuda Katz

  12. Which of the following companies has NOT (at some point) refused to do business in Israeli settlements or the West Bank?
    • A) Airbnb
    • B) McDonalds
    • C) Ben & Jerry’s
    • D) General Mills

  13. Israeli president Isaac Herzog’s father was ___________, the sixth president of Israel. 
    • A) Abba Eban
    • B) Chaim Herzog
    • C) Rabbi Isaac Herzog
    • D) David Herzog

  14. In August 2021, this Israeli gymnast won a gold medal at the Olympics and later drew attention for his/her inability to get married in Israel. 
    • A) Artem Dolgopyat
    • B) Linoy Ashram
    • C) Omri Casspi
    • D) Limor Friedman

  15. In 2020, Israel received almost _________ from the U.S., primarily in the form of military assistance, more than almost any other country.
    • A) $8 billion
    • B) $4 billion
    • C) $1 billion
    • D) $500 million

Answer key:

  1. C
  2. D
  3. B
  4. A
  5. A
  6. C
  7. D
  8. B
  9. C
  10. A
  11. A
  12. D
  13. B
  14. A
  15. B

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email